ŠOLA ZA STARŠE

ŠOLA ZA STARŠE:

SKUPNA NALOGA VRTCA, ŠOLE IN STARŠEV

 VVZ Kekec Grosuplje je v torek, 26. septembra 2023, ob 17. uri, v predavalnici Družbenega doma v novi sezoni Šole za starše gostil predavatelja dr. Sebastjana Kristoviča. Letos je koncept šole za starše zastavljen nekoliko drugače, saj smo se želeli povezati tudi z vsemi tremi šolami naše občine. Odločili smo se za temo »Skupna naloga vrtca, šole in staršev«.

Predavatelj Sebastjan Kristovič, doktor logoterapije in predavatelj na več fakultetah po vsej Sloveniji, izvaja izobraževanja, predavanja in delavnice za različne ciljne skupine (starše, vzgojitelje, učitelje, pedagoge, zaposlene v različnih podjetjih in ustanovah) na temo odnosov, transparentne komunikacije, duševnega zdravja in vzgoje. Je v stalnem stiku z otroki na poletnih doživljajskih taborih, z učenci na osnovnih šolah in s študenti različnih študijskih programov.

Izpostavil je zelo pomembna sporočila, med drugim, da želijo biti otroci samostojni in da je v naravi otroka, da želi napredovati. Velikokrat nas ustavijo z besedami »Pusti me, bom sam«, odrasli pa jih ne slišimo in jih na nezavedni ravni priklenemo nase. Otroci se morajo naučiti reševanja težav najprej sami. Pridobivajo ustrezno potrditev lastne vrednosti in samozavest s preprostim stavkom zaupanja: »Ti si dovolj velik, to zmoreš.«

Obkroža nas veliko nadarjenih, genialnih otrok, opažamo pa, da jim kasneje v življenju zmanjkuje vztrajnosti, discipline in delovnih navad. Pogoj za genialnost so domišljija, ustvarjalnost in nadaljnje razvijanje talenta, velikokrat pa slišimo zaskrbljujoče besede »Jaz se ne grem več«. Starši otroke velikokrat pripravljamo na nerealen svet, manjkajo pa jim osnovne veščine, kot na primer zavezovanje vezalk. Šola je zelo resna stvar, domača naloga je obveza.

Na predavanju smo se dotaknili tudi teme prekomerne izpostavljenosti zaslonom, ki puščajo resne posledice na delovanju možganov in kakovosti vsakodnevnega življenja. Empatijo razvijamo vedno v interakciji z drugimi, danes pa se mladi zbirajo, da so sami – z mobilnim telefonom.

Starši se moramo večkrat vprašati »Kakšen bo moj otrok kot človek, osebnost?«. Mladi potrebujejo ob sebi stabilne odrasle osebe, največjo moralno entiteto pa predstavljata usklajena starša, ki se med seboj v skrbi za otroka podpirata. Jasno postavljene meje in vztrajanje pri le-teh dajejo otroku občutek varnosti. Pri tem nas lahko vodi misel: Stati in obstati.

Za sodelovanje se zahvaljujemo predavatelju dr. Sebastjanu Kristoviču in vsem udeležencem, ki so si vzeli čas za skupno ustvarjanje pozitivnega jedra in boljšo prihodnost za mlade med nami.

Če želite o predavateljevih sporočilih izvedeti še kaj več, priporočamo povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=g719xMjoSOg

https://www.youtube.com/watch?v=bwM7_xbAhcY