Znanje o gozdovih – LEAF (enota Pastirček)

V naši skupini smo zaradi oddaljenosti gozda (kamor smo se podali zgolj dvakrat) in prve starostne skupine otrok uvedli stalni naravoslovni kotiček.

V sobi imamo akvarij z zlatimi ribicami, terarij s polžema ahatnikoma, terarij z vietnamskimi ter avstralskimi paličnjaki ter začasni terarij s paglavci. Skozi celo leto smo skrbeli tudi za tri lončnice.

Otroci so skozi celo leto pomagali pri skrbi za živali v igralnici (ribice in paličnjake so nam prinesli starši), rokovali z njimi ter se učili skrbnega ter odgovornega odnosa do njih. Seveda smo prav vsem že takoj na zečetku dali imena, ki so jih predlagali otroci. Polža ahatnika sta bila Šik in Šak, paličnjaki pa Božo, Boris, Buba in Baja. Konec leta  prav vsi otroci v roke primejo tako orjaška polža kot paličnjake (vietnamske vsi, avstralske ne).

Čez vikend polže in paličnjake tudi preselimo v manjša prenosna terarija, da jih otroci lahko odnesejo domov ter tam s svojo družino skrbijo zanje. Na ta način sta nastali dve knjigi naše skupine: Paličnjaki na počitnicah ter Polža na potepu, kamor so starši zapisovali vtise ter prilepili fotografije otrok in naših ljubljenčkov. Eden od zapisov: »Šika in Šaka smo peljali na sonček, mi pa smo pili sok. Doma sta se rada stiskala in jedla liste, mi pa smo ju pozorno opazovali. Lepo smo se imeli«.

Začasno smo imeli tudi terarij s paglavci ter dočakali razvoj treh majhnih žabic, ki jih je eden od otrok , ki je bil najbolj navdušen nad spremembo iz paglavcev v žabice in vzklikal »kako smešna čarovnija!« s starši odnesel nazaj na Radensko polje.

Na obisku pri nas pa sta bila tudi zajklja Hopka ter kopenska želva Loti. En teden smo v manjšem terariju imeli tudi gosenico, za en dan ujeli mravljice, pajke, tudi slepca. Privzgajali smo pozitiven odnos do vseh živali, tako otrokom kot njihovim staršem.

Prispevek pripravili: Taja Ožbolt Ilaš in Katja Vidic Mandelj