Znanje o gozdovih – LEAF (enota Mojca)

V jesenskih mesecih smo nabirali, tipali in ustvarjali z drevesnimi listi. V zimskih mesecih smo pticam pripravili hrano ter jo obesili na bližnja drevesa in se v prazničnem času bolj posvetili raziskovanju smrek in ustvarjeni gozdni zgodbi Hišica v gozdu.

Spomladi smo imeli v igralnici akvarij s paglavci ter terarij z žabicami- dvoživke smo v sodelovanju s Krajinskim parkom Radensko polje predstavili tudi po drugih enotah naše ustanove.

Redno smo hodili na krajše opazovalne sprehode do bližnjega nasada dreves ter bili večkrat v gozdu: enkrat smo izvedli skupen pohod tudi s starši. Ker so otroci stari šele 2 leti, imamo veliko dela s senzomotoričnim odkrivanjem gozda in gozdnega roba, saj jih zanimajo zvoki, materiali, oblike, barva, živali in rastline. Ker smo locirani v centru mesta, si pomagamo po najboljših močeh z drevesi, ki so v naši bližnji okolici.

Otroci prisluhnejo zvokom narave- vremenskim pojavom, opazujemo talne živali, zvoke živalskega oglašanja pa si ustvarimo s pomočjo IKT. Družine v oddelku redno sodelujejo s prinašanjem didaktičnih sredstev- gozdnih slikanic, prinesejo na vpogled drobne živali, rastline in druge materiale iz gozda, aktivno bivajo v gozdu-gozdna igralnica in doživljanje gozda z vsemi čutili, obiskujejo lokalne tematske poti ter pohode. Na Festivalu kamišibaja smo občanom predstavili avtorsko gozdno zgodbo Hišica v gozdu, na pomladni eko razstavi priredbo zgodbe Medved in mali, obiskali pa smo tudi LGL in si ogledali predstavo Ti loviš ter poustvarili predstavo z lutkami in kamišibajem tudi za vse skupine v enoti vrtca. V poletnem času si otroci na prostem pripravljajo gozdno kuhinjo, poslušajo krajše gozdne zgodbe in se lotevamo živalskega gledališča. Poučili smo se o gozdnem bontonu ter ustvarili plakat. Z nabranimi materiali in s pomočjo fotografij se igramo tudi gozdni bingo, raziskujemo barve narave in osnovne matematične koncepte, okušamo gozdne jagode, bezgov sirup,…

Prispevek pripravile: Klavdija Zajec Bobnar, Berdardka Brzin, Monika Pečjak