PRAZNOVANJE V ENOTI MOJCA

Pred praznovanjem praznično okrasimo vrtec in okolico, družine na papirnate srčke napišejo lepe želje vrtcu ob 70 letnici, izdelamo torto iz odpadnih materialov in se pripravljamo na praznovanje.

DEJAVNOSTI V TEDNU 6. 3. - 10. 3. 2023

PONEDELJEK

  • prebiranje lepih želja vrtcu ob 70 letnici, napisanih na papirnatih srčkih, ki so jih ustvarjale družine,
  • ogled praznično okrašenega vrtca, zastave, logotipa vrtca in rojstnodnevne torte iz odpadnih materialov,
  • vse skupine se zberemo in ob torti zapojemo pesem Vse najboljše!
  • nastop skupine Levčki (3- 4 let) in Kužki (2- 3 let): deklamacije, pesmice,
  • petje in rajanje ob zvokih kitare in klavirske harmonike.

TOREK

  • kamišibaj pravljica: Mali medo (napisala Polonca Kovač) v izvedbi strokovnih delavk enote Mojca.

SREDA

  • dramatizacija po vsebini pravljice Pod medvedovim dežnikom (Svetlana Makarovič) v izvedbi skupine Levčki (3- 4 let)

ČETRTEK

  • igranje na male ritmične instrumente, petje pesmic in ples ob glasbi,
  • igra in druženje otrok v sosednjih igralnicah.

PETEK

  • ­ustvarjanje ptičkov, gnezd iz različnih odpadnih in naravnih materialov,
  • kamišibaj slovenska ljudska pripovedka: Ti loviš!

plakat ki je ob pripravah na praznovanje nastal v skupini Levčki (3- 4 leta)

IN PRAZNOVANJE SE JE PRIČELO...

Na dan praznovanja 70 letnice VVZ Kekec Grosuplje, 6. 3. 2023 smo si otroci in vzgojiteljice že zjutraj ogledovali naš praznično okrašen vrtec s papirnatimi srčki želja družin vrtcu ob visokem okroglem jubileju. Na ograjo vrtca smo dodali pisane balone in na vhodna vrata vrtca pritrdili napis, da danes praznujemo. Na hodnik smo dodali plakate in kocko o praznovanju, ki smo jih izdelali v posameznih skupinah med pripravami na praznovanje.

Po jutranjem krogu smo se vsi skupaj zbrali v eni igralnici in izvedli kratek kulturni program. Starejše skupine so mlajšim otrokom povedale nekaj deklamacij in zapele nekaj pesmic. Nato smo v igralnico pripeljali slavnostno torto, ki smo jo izdelali iz odpadnih materialov. Vrtcu Kekec smo ob torti zapeli vsem dobro znano pesem Vse najboljše!

IZDELAVA TORTE - od načrta do izdelave

Za zaključek druženja smo vrtcu zaželeli še mnogo lepih in uspešnih let delovanja. Ob spremljavi kitare smo skupaj peli pesmice in veselo rajali.

Praznično vzdušje se je ob zanimivih dejavnostih v enoti nadaljevalo še v prihodnjih dneh.

V torek smo si ogledali kamišibaj zgodbo Medved in Mali, praznično temo smo pri najmlajših v enoti Mojca povezali s prijateljstvom in družino ter se družili ob poučni kamišibaj predstavi različice zgodbe Medved in mali, ki jo je v izvirniku napisala avtorica Katja Gehrnmann. Čudovite ilustracije k zgodbi je prispevala vzgojiteljica Sandra Bertalanič.

Medved in mali je na videz preprosta zmešnjava. Nekega dne se iz izgubljenega jajca izleže raček, ki pa od samega začetka misli, da je medved. Medvedov obraz je namreč prva stvar, ki jo zagleda. Je medved lahko mama račku? Medved je močan, velik, pleza in plava. Toda vse to na svoj način zmore tudi raček. Iz njunega doživljanja in sprejemanja različnosti se postopoma razvije prijateljstvo.

V sredo so nam otroci iz skupine Levčki zaigrali igrico Pod medvedovim dežnikom.

V četrtek smo igrali na male ritmične instrumente in peli otroške in ljudske pesmice.

Teden smo zaključili z ustvarjanjem ptičkov iz odpadnih materialov, saj se je bližalo Gregorjevo in z ogledom lutkovne igrice po ljudski pripovedki Ti loviš!

LUTKOVNA UPRIZORITEV ZGODBE

Po predlogi ljudske igre Ti loviš!, ki jo je priredila Saša Eržen smo uprizorili lutkovno predstavo.

Navdih za sodobno različico je ljudska zgodba o psu in zajcu, kjer je zajec psu čevljarju ukradel čevlje in zato ga le-ta lovi še dandanes.

V sodobni različici sta zajec in pes soseda. Kot je med sosedi navada, se ves čas prepirata, primerjata in tekmujeta med sabo. Različna sta si. Zamere se k sreči ohladijo tako hitro kot se skuhajo in tekmovanje se prelevi v sodelovanje.   

Zgodba otroke uči, da se ob stvareh, ki jih imamo radi, naučimo sodelovanja. V zgodbi si pes in zajec namesto drevesa, ki je “jabolko spora”, saj raste na sredi med njunima hišama, izmenjata čevlje. Vsak s po eno supergo in enim čevljem odideta v lepšo prihodnost, kjer sploh ni pomembno, kdo zmaga.

DREVESA SMO OBLEKLI V PRAZNIČNO OBLEKO.

Teden je bil praznično obarvan, ob zaključku vseh dejavnosti smo vrtcu Kekec še enkrat zaželeli 

VSE NAJBOLJŠE!