TEK ZA ZDRAV NASMEH

TEK ZA ZDRAV NASMEH

NAVODILA ZA IZVEDBO: 
1. Najprej izvedete delavnico, ki jo najdete v prilogi. 
2. Izvedete tek. 
3. Nujno izpolnite evalvacijski vprašalnik (klikni TUKAJ)
4. Pošljete kakšno fotografijo – le-teh bomo zelo veseli. 🙂 
 

DELAVNICA O ZDRAVEM NAČINU ŽIVLJENJA ZA VRTCE

Veliko poslušamo o zdravju in zdravem načinu življenja. Z otroki se pogovorite o zdravju in kaj se lahko zgodi z ne-zdravim načinom življenja.

*KAJ MISLITE, DA JE ZDRAV NAČIN ŽIVLJANJA?* – pogovorite se v krogu

Lahko dodate vprašanje, kaj pomeni NE-ZDRAV način življenja.

KAJ SPLOH JE ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG?

Življenjski slog – predstavlja posameznikov način življenja v določenem časovnem obdobju, ki so dobra ali slaba za naše življenje. To začnemo oblikovati že v otroštvu.

KAJ PA VSE SPADA POD ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG?

Med pomembne elemente zdravega življenjskega sloga spadajo: telovadba (različne športne aktivnosti), prehrana, veliko spanja, skrb za zobke in čisto telo, skrb za varnost (nosimo kresničke, pravilno prečkamo prehod za pešce …).

  • Pomembno je, da poskrbimo za vse to, da ostanemo zdravi.

ZDRAVA IN NEZDRAVA HRANA

*v prilogi najdete dokument v katerem je »všeček« in »nevšeček«, poleg pa so sličice raznolike prehrane. Z otroki se pogovorite in razmislite, kam bi katero hrano umestili.

HIGIENA

Higiena je prav tako pomembna pri zdravem življenjskem slogu. Tu je izrednega pomena skrb za naše zobe, umivanje rok, ustrezna higiena pri kašlju, kihanju … Vse to ponovite z otroki.

*Higieno umivanja rok najdete v prilogi. Sličice pravilnega umivanja rok naj otroci razporedijo v ustrezen vrstni red. V kolikor imate možnost, le-to preizkusite tudi v praksi.*

Otroke vprašamo, kdaj si umijemo roke? In zakaj?

Kako umijemo roke?

ZGODBA ZA KONEC

*Otrokom povejte zgodbo o Migijevem dnevu in s telesi ponazarjajte zgodbo.*

Živijo, moje ime je Migi. Ali vam lahko povem, o mojem dnevu?

Zjutraj, ko se zbudim se najprej pretegnem (skupaj z otroki se pretegnete) in odhitim (na mestu korakajo) v kopalnico, kjer si umijem zobe in obraz in uredim frizuro (pokažemo z gibi). Nato stečem (na mestu tečejo) v kuhinjo in pojem zdrav zajtrk. Hmm, kaj pa je sploh zdrav zajtrk (otroci povedo svoje predloge)?

Po zajtrku se z mami peš (korakanje na mestu) odpraviva do vrtca. Mami mi dovoli, da po poti skačem tudi po eni nogi (skačejo po eni nogi). V vrtcu se igram s prijatelji, plešemo, pojemo, se tudi že kaj naučimo, počivamo in se zabavamo.

Popoldan se najraje odpravim na sprehod v gozd, kjer skačem čez ovire (visoki poskoki) in raziskujem, kaj se skriva v gozdnih tleh (nekajkrat počepnemo). Nato se odpravim domov (hopsamo na mestu), pojem večerjo (pogladimo se po trebuhu), nato se umijem (stresem glavo, umijem roke, noge in seveda zobe). Oblečem se v pižamo in se zavijem v odejo. Mami mi prebere pravljico, jaz pa že počasi sanjam o jutrišnjih aktivnostih (zapremo oči in v tišini počakamo nekaj sekund).

 

*Otroke vprašajte, kaj oni naredijo čez dan za svoje zdravje.*

 

DODATNO LAHKO O TEMAH NADALJE RAZGLABLJATE (spanje, prehrana in piramida, skrb za varnost – vidnost na cesti, skrb za higieno …).