MALA ŠOLA UMETNOSTI

MALA ŠOLA UMETNOSTI

Kraj izvedbe:

VVZ Kekec Grosuplje, enota Tinkara (Tovarniška cesta 12)

Termini:

srede, od 12. oktobra do 14. decembra 2023, od 16. do 17. ure

Mentorica:

Judita Rajnar Prosen

Kotizacija:

80 € (DDV je vključen v ceno

Rok prijave:

1. 10. 2023 (do zapolnitve prostih mest)

 

PRIJAVNICA

Otroci bodo skozi umetnost razvijali svoje ustvarjalne potenciale. Delavnica bo prvotno namenjena risanju s svinčnikom. V procesu bodo mali udeleženci in udeleženke spoznavali vizualno umetnost (risba, gledališče, ples), tehnike pripovedovanja (didaktični pripomoček Pripovedni trak), se utrjevali v moči izražanja in ustvarjanja domišljijskih svetov (likovne in leposlovne zgodbe ter poezija) in tako prečili meje različnih umetniških in kulturnih izrazov.

Delavnica bo potekala v prostorih Vrtca Kekec Tinkara, pred Vrtcem Tinkara, na odru v Kulturnem domu Grosuplje in v Galeriji Mestne knjižnice Grosuplje.

Material, ki ga otroci prinašajo na srečanja: blok z risalnimi listi (20 kom), radirko, svinčnik (2 kom 2B), udobna oblačila Otroke pripeljejo na srečanje starši ali skrbniki, ki ustrezajo pravilnikom varnosti gibanja in spremstva mladoletnih oseb v prometu. Otroke prevzamejo in predajo točno po dogovoru.

O mentorici:

Judita Rajnar Prosen je v letu 2021 prejela najvišje priznanje za likovno delovanje na področju ljubiteljske kulture, Ažbetovo listino in plaketo, ki jo podeljuje JSKD RS. Judita je svojo ustvarjalno dušo podedovala od staršev. Že kot majhna se je veliko naučila od svojega očeta, kolarja in rezbarja. Poleg uka tehničnih veščin, jo je navduševal in spodbujal njeno likovno izražanje. Njena mati jo je učila šivanja, krojaštva, pletenja ter kvačkanja. Po končanem likovnem programu na pedagoški fakulteti, je svoje znanje želela še nadgraditi in utrditi, zato se je vpisala na privatno šolo ARS AREA. Ta šola ji je dala veliko zagona, s katerim je lahko začela gojiti svojo ustvarjalno identiteto. Pomembno vlogo pri njenem likovnem razvoju je imel profesor g. Vojislav Štuhec. Njena druga ljubezen je delo z otroki. Že od leta 1982 je delala kot vzgojiteljica v vrtcu. Ljubezen do ustvarjanja in ljubezen do otrok se med seboj dobro ujemata in se vzajemno povezujeta, saj so otroci polni domišljije, ki se prenaša na Judito v obliki novih idej, obratno pa ona vzpodbuja in goji mlade likovne talente. Pomemben del njenega življenja je tudi gledališče. Tam je prevzela že veliko vlog. Delovala je kot mentorica, kostumografinja, režiserka ter scenografinja. Ustanovila je lutkovno skupino »Tok, tok, naprej« in se udeležila državnih srečanj otroških in gledaliških lutkovnih skupin v okviru JSKD RS. Prejela je številna priznanja, mnoga med njimi

so zlate plakete. Med pomembnejše dosežke sodi tudi slikanica Platana Levček, ki jo je ustvarila s pomočjo otrok, ilustracija francoskega prevoda Kozlovske sodbe v Višnji Gori in risani animirani film Jabolko spora. V celoti pa je izvedla tudi slikanico Vikin čarobni kaktus, kjer gre za njeno izvirno literarno delo in likovno opremo. Vsekakor je Judita izjemno talentirana oseba, ki ne blesti le na enem področju, ampak v številnih med seboj se stekajočih svetovih, ki ustvarjajo barvito harmonijo njenega življenja.