KEKČEVA IZMENJEVALNICA OTROŠKIH OBLAČIL

Za dogodek, ki se bo odvil 18. 11. 2023 med 10.00 in 12.00 uro v Družbenem domu Grosuplje na Taborski cesti 1, so nas navdihnili projekti ozaveščanja o ponovni uporabi tekstila po načelih zmanjšaj-ponovno uporabi-recikliraj. Otroška oblačila, ki jih otroci hitro prerastejo, pogosto postanejo odpadek, ki zelo obremenjuje okolje, proizvodnja novih oblačil pa prav tako terja velik energetski in okoljski davek. Rešitev je v krožnem ravnanju z oblačili.

Prednost ponovne uporabe rabljenih oblačil je predvsem okolju prijazna praksa in za mnoge tudi ekonomsko vzdržna. Kljub številnim eko kampanjam, se v Sloveniji še vedno zavrže 25 ton oblačil , kar je na letni ravni 12 kg oblačil na prebivalca. S krožno uporabo in recikliranjem oblačil lahko prispevamo svoj delež k ozaveščanju ter zmanjšanju nepotrebnih kupov zavrženih oblačil ter k ohranjanju planeta za naše otroke

Na Kekčevo izmenjevalnico otroških oblačil lahko prinesete nepoškodovana in čista otroška oblačila, jih zamenjate za druga, ki jih potrebujete, hkrati pa med seboj izmenjate kontakte in se poslužujete izmenjave tudi v bodoče.

Sodelujemo tudi s Karitas ter njihovimi izmenjevalnicami, ki potekajo skozi vse leto. Več si lahko preberete na https://youngcaritas.si/zgodbe-oblek/.

Kaj vse lahko naredimo s poškodovanimi odpadnimi oblačili in kosi blaga ter s kančkom spretnosti, ustvarjalnosti in domišljije pa si boste lahko ogledali na naših spremljevalnih dogodkih.

ZA VAS BOMO PRIPRAVILI:

Krojenje in šivanje (Saša Jaklič, Od Pike do pike)

Popravila oblačil (Sandra Bertalanič)

Predstavitev izdelkov iz recikliranega tekstila (Mara Podržaj s strokovnimi delavkami VVZ Kekec Grosuplje)

Predstavitev že utečenih projektov ravnanja s tekstilom zunanjih sodelavcev Ekošole in Karitas

Veselimo se prijetnega in koristnega druženja!