Gregorjevo v enoti Kosobrin

Po ljudskem izročilu velja znameniti sveti Gregor za začetnika pomladi. Sončni žarki postajajo močnejši, dnevi vse daljši, rastline se začnejo prebujati po zimskem mirovanju in ptički že veselo žvrgolijo. Zaradi glasnega ptičjega žvrgolenja pravijo, da je to dan, ko se ptički ženijo.

Pomladi na široko odpiramo vrata. Dan se daljša. Veselimo se svetlobe in toplote.

Po ljudskem izročilu se je do gregorjevega dan že toliko podaljšal, da obrtniki pri svojem delu niso več potrebovali umetne razsvetljave, zato so luč na predvečer gregorjevega simbolično vrgli v vodo.

Na predvečer svetega Gregorja tako marsikje po bajerjih, potokih in rekah spuščajo razsvetljene barčice in hišice iz papirja in kartona, imenovane gregorčki. Plovila za svečke so z leti postala prave umetnine. Sporočilo tega početja ostaja, da bomo od tega dne naprej dlje časa delali pri dnevni svetlobi.

Gregorjevo pa marsikje še danes velja za prvi pomladni dan, čeprav se ne ujema s koledarskim začetkom pomladi.

Kot se za skupino Ptički spodobi, smo se tudi v našem vrtcu potrudili, nabrali naravne materiale in  izdelali lesene ladjice. Narejene smo spustili po bližnjem potočku in opazovali njihovo pot. Seveda smo jih morali prej še preizkusiti,  tudi v bližnjih lužah.

Kosobrinčki vsem želimo veselo gregorjevo!