Šola za starše – Ranko Rajović

Kaj imata skupnega žirafa in številka 11?

Prva letošnja šola za starše v organizaciji VVZ Kekec Grosuplje

VVZ Kekec Grosuplje vsako leto organizira vsaj eno šolo za starše z različnimi aktualnimi tematikami, ki je brezplačno namenjena vsem staršem naših otrok. Tako smo tudi letos v sodelovanju z OŠ Brinje in OŠ Šmarje –Sap 19. 9. 2024 organizirali predavanje trenutno enega izmed največjih in najbolj iskanih strokovnjakov na področju razvoja učnih potencialov pri otrocih, dr. Ranka Rajovića.

Dr. Ranko Rajović je avtor NTC sistema učenja, torej pedagoškega pristopa, pri katerem se izvajajo dejavnosti, ki še posebej spodbujajo otrokov miselni razvoj. Otroke se spodbuja, da stvari, ki jih že poznajo, med seboj povezujejo, ter tako pridejo do novih rešitev, hkrati pa pridobivajo funkcionalno (uporabno) znanje, ki je v današnjem svetu vse bolj potrebno, a strokovnjaki opažajo, da ga je med otroki vse manj. Glavno orodje pri NTC sistemu učenja je igra v kombinaciji z gibanjem, ki je prav tako nujno potrebno v življenju otrok. Še posebej v starosti med 2. in 5. letom, ko se v možganih tvorijo pomembne povezave, ki predstavljajo osnovo za učenje za naprej.

Kako pomembno je gibanje v prvih letih otrokovega življenja se zavedamo tudi v vrtcu, tako je naša letošnja prioritetna naloga s področja gibanja. Dr. Rajović je na šoli za starše izpostavil kar nekaj znakov, ki kažejo, da je v današnjem času premalo gibanja, to so: plosko stopalo pri otrocih, prevelika teža, slabša motorika in večje število zlomov kosti. Poudaril je, da moramo kot starši poskrbeti, da se naš otrok čim več giba, hkrati pa s svojim programom spodbuja šole in vrtce, da v svoj način dela vključujejo čim več gibanja.

Predavatelj nam je na konkreten način z različnimi vprašanji in nalogami pokazal, da je učenje na pamet omejeno in da v stresnih situacijah, ki jih v trenutni šoli ni malo, tako usvojenega znanja ne moremo priklicati. Vse pa je drugače, če ustvarimo nelogične zgodbe, ki različne podatke povežejo med seboj, aktivirajo pomembne možganske predele in si tudi večjo količino podatkov enostavno lahko zapomnimo.

Šola za starše nam je z odličnim predavateljem odprla oči in poudarila dejstva o gibanju, načinu učenja otrok in podajanju snovi v šolah, ki se jih vse premalo zavedamo. V nenehno spreminjajočem se okolju ohranjamo tradicionalne metode, ki pri sodobnih otrocih ne delujejo več. V vrtcu Kekec se tega zavedamo, zato se je tudi kar nekaj vzgojiteljic udeležilo predavanja in pri zaposlenih spodbujamo neprestano izobraževanje na različnih področjih.

Predavatelj je bil kljub slabšemu znanju slovenščine razumljiv, vodstvo vrtca pa je zagotovilo prisotnost učiteljice NTC sistema učenja, ki bi kakršnokoli nerazumevanje dodatno obrazložila. Konec koncev pa je šola za starše pokazala, kako je predavanje, če se na njem smejimo, zanimivo, saj smo po uri in pol kar obsedeli na stolih Družbenega doma. Zagotovo pa si bomo vsi udeleženci za vedno zapomnili povezavo žirafe s številko 11 – žirafino srce tehta 11 kilogramov.

Anja Skubic